Výrobky oceněné značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se představí na Farmářských trzích v Šumperku 5. 8. 2016

Na osmých letošních Farmářských trzích v Šumperku, které pořádá Okresní Agrární komora Šumperk ve spolupráci s Městem Šumperk, budou moci návštěvníci ochutnat a zakoupit výrobky oceněném značkou kvality a původu – Regionální potravina Olomouckého kraje.

Výrobky označené tímto logem garantují spotřebiteli nejen vysokou kvalitu, ale také složení z místních surovin. Těch totiž podle metodiky soutěže musí obsahovat minimálně 70%, hlavní surovina pak musí být zcela tuzemského původu.


Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v soutěži. Tyto soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13. krajů České Republiky. Přihlášený produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno a ze surovin dané oblasti. Toto prestižní ocenění je garancí původu surovin, kvality a poctivé výroby. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz


V letošním roce získali značku regionální potravina Olomouckého kraje tito výrobci:

Kategorie:                           Výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - FARMÁŘSKÁ KLOBÁSA TENKÁ, VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - KACHNÍ STEHÝNKA VE VLASTNÍM SÁDLE PEČENÁ, Designfoods s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu - ČERSTVÝ SÝR V BYLINKOVÉ BRUŠETĚ, Ing. Lucie Andrýsková, Hustopeče nad Bečvou

4. Mléčné výrobky ostatní - MALINOVÝ MLS, MVDr. Václav Osička, Doubravský Dvůr, Červenka

5. Pekařské výrobky včetně těstovin - OŘECHOVÝ ROHLÍČEK, Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - KATRIN DORT SMETANOVÁ JAHODA, Jarmila Jonáková, Olomouc

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - CHOMOUT REŽNÁ BÁRA, CHOMOUT s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - DŽEM ARONIE S VIŠNĚMI, Viktorie Zemánková, Lipník nad Bečvou

9. Ostatní - SKALIČSKÝ MED – KVĚTOVÝ JARNÍ, Jaroslav Juráň, Skalička


Proč by měl spotřebitel na pultech vyhledávat produkty oceněné právě značkou Regionální potravina.

Snahou Ministerstva zemědělství je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Předpokládá se totiž, že potraviny vyráběné v našich domácích podmínkách mohou mít spotřebitelé i kontrolní inspekce mnohem lépe na očích a často mohou (pomyslně) vidět i do zákulisí jejich zrodu. Tím následně dochází k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých potravinových produktů na vysoké úrovni.
 
Dalším důvodem pro preferenci regionálních potravin je neoddiskutovatelný fakt, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Čerstvější regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Důležitá je rovněž skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.

Proč nakupovat regionální potraviny?

Jsou více čerstvé a chutné
Potraviny přímo z vašeho kraje nemusí absolvovat dlouhou cestu až k Vám na stůl, a jsou proto díky vyšší čerstvosti chutnější.

Jsou zdravější
Studie dokazují, že potraviny rychle ztrácejí cenné nutriční vlastnosti. Čerstvé regionální potraviny proto více prospějí vašemu zdraví.

Chráníte životní prostředí
Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí. Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátu.

Podpoříte místní zaměstnanost
Bude-li mezi spotřebiteli zájem o regionální potraviny, zůstanou zachována pracovní místa, eventuálně se nabídka pracovních míst v regionech ještě zvýší.

Víte lépe co jíte
Nejen Ministerstvo zemědělství, ale také samotné kraje vyhlašují své nejlepší regionální výrobky v oblasti potravinářství a zemědělství.

www.regionalnipotravina.cz 

Ing. Lucie Hošková
Agrární komora Olomouckého kraje, Blanická 383/3, Olomouc 779 00. e-mail: ak-olomoucky@email.cz

 zdroj: www.apic-ak.cz

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

Kontaktujte nás

Okresní Agrární komora Šumperk

Nemocniční 1852/53

787 01  Šumperk

E: oaksumperk@seznam.cz

T: 605 056 387

Napište nám

Partneři

RENOMIA AGRO

    Logo-kis_2